voyp

Voyp Updates

Home / Voyp Updates / 5G komt eraan

5G komt eraan

5g-komt-eraan

Het 5G netwerk komt eraan en is er sneller dan je denkt. Maar wat is het nu precies en wat kunnen wij er van verwachten? Dit hebben wij voor jou duidelijk gemaakt in deze blog.

Wat is 5G?

Je zult het niet verwachten maar er zijn nog veel landen over de wereld die nog gebruik maken van 2G terwijl 4G voor ons nu de normaalste zaak van de wereld is. Kan jij je nog herinneren toen 4G de 3G verving? De ‘G’ staat voor generatie, de 5e generatie komt er dus aan. Het is nog volop in ontwikkeling en het wordt vooral heel snel. Uit verschillende testen van Samsung is gebleken dat 5G tientallen keren sneller is dan 4G en hiermee een praktische snelheid kan behalen van 1,25 Gigabyte per seconde. Verder is het de bedoeling dat er zelfrijdende auto’s gaan rijden over het 5G netwerk.

Toch zal de internetsnelheid voor ons als normale gebruiker lager gaan liggen. Nu realiseert 4G zo’n 50 Megabyte per seconde en is het de bedoeling dat 5G in steden 500 en op het plattenland 250 megabyte per seconde zullen geven. Ook is het een ‘must’ dat 5G over het hele land bereikbaar zult zijn.

Verschil tussen 4G en 5G

Het grootste verschil tussen 4G en 5G zal de snelheid zijn. Buiten dat zie je nu dat niet overal in Nederland 4G beschikbaar is. Met 5G zal dit wel zo zijn. De frequentie ligt hoger waardoor heel Nederland gedekt zal worden. Door de hogere frequentie zullen dus ook meerdere apparaten op hetzelfde thuis netwerk kunnen zonder dat je internet zal vertraging.

Is 5G schadelijk?

Sinds de corona crisis zijn er veel theorieën naar buiten gekomen over 5G en hoe schadelijk dit zal zijn. Vanaf dat moment zijn er al meerdere masten in brand gestoken of pogingen gedaan hiertoe.

Dat mensen zich afvragen of 5G schadelijk is voor je is niet gek. Bij elke nieuwe techniek komen deze vragen. Zoals eerder verteld gebruikt 5G een hogere frequentie om heel Nederland van een goede dekking te voorzien. Niemand ontkent dat er meer straling komt aangezien ze over heel Nederland kleine masten plaatsen om de dekking te kunnen realiseren. Toch zijn de beweringen over het 5G netwerk dat de stralingen veel schadelijker zijn voor je dan de huidige signalen niet correct. Onafhankelijke instanties wereldwijd stellen vast dat de 5G straling binnen de gestelde stralingswaarde blijft en geen kwaad kan.

Wanneer verwachten wij 5G?

Je zou kunnen denken dat dat er technische redenen zijn waarom het langer duurt voordat Nederland 5G heeft, maar de echte reden is te vinden in Burum. In dit Friese dorpje bevindt zich namelijk een afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten. Dit station heeft twee grote en negen kleine schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept. Dit afluisteren gebeurt echter op de 3,5 GHz-bandbreedte: dezelfde bandbreedte die 5G gaat gebruiken. Het delen van deze frequentie werkt niet en beide netwerken ondervinden storing van elkaar.

Eind vorig jaar is besloten dat het station naar een ander land in Europa wordt verplaatst. Die verhuizing zou uiterlijk 2022 gerealiseerd moeten zijn. Waarheen wordt niet bekendgemaakt. Gezien T-Mobile belooft om al eind 2020 5G te kunnen aanbieden ligt het in de loop der verwachtingen dat er al delen zullen zijn uitgeschakeld van het station in Burum. Anders kan het noorden van Nederland hinder verwachten als ze van 5G gebruik willen maken

Met VastMobiel van Voyp maken wij gebruik van de masten van T-Mobile. Zodra T-Mobile 5G overal aan gaat bieden zullen wij dat dus ook gaan doen.

Welkom bij Voyp.

Zoeken

Over Voyp

Voyp is gespecialiseerd in VoIP-telefonie oplossingen. Wij adviseren onze klanten over hardware en configureren voor klanten hun telefoniewensen.

Meer weten over Voyp en onze diensten? Neem dan contact met ons op via contact@voyp.nl.

Ook zijn we uiteraard telefonisch te bereiken op telefoonnummer +31 88 6789 400.

Recent Posts

Voyp integreert met Bubble CTIVoyp gaat samen met BlackGATEDe eerste indrukTelefonische drukte opvangenLokaal telefoonnummer vergroot je marktHoe richt ik mijn telefonie in